Hoe werkt

DE OOGST

van boom tot fles
 • OLIJFSOORT

  iliada olijfolie wordt gemaakt van zongerijpte Koroneiki olijven, ook wel bekend als de koning van de olijven. Deze olijvensoort komt het beste tot zijn recht als hij groeit in de streek Kalamata. Het klimaat en de grond waarin de olijfboom staat zijn van invloed op de smaak van de olijf(olie).

 • PLUKKEN

  iliada_oogst_2Plukken

  De oogst van de olijven gebeurt tussen november en januari. De Koroneiki olijven van Iliada worden met de hand oogst, in tegenstelling tot veel commerciële olijfgaarden waar met grote machines geoogst wordt. Deze laatste wijze van oogsten brengt schade aan de wortels van de boom en beïnvloed zo de kwaliteit van de olijven van het volgende jaar. Voor Iliada olijfolie gebruikt men een soort elektrische hark. Deze trilt en wordt tak voor tak langs de olijfboom gehaald, waarbij de olijven opgevangen worden. Zo blijven de boom en de kwaliteit van de olijven voor het volgende jaar behouden en is de olijfolie van Iliada elk jaar van dezelfde topkwaliteit. Jaar in, jaar uit.

 • PERSEN

  iliada_oogst_3Persen

  Na de pluk gaan de olijven direct naar de ‘pers’ (de fabriek). Belangrijk is dat de olijven onbeschadigd en snel worden geperst. Als er te lang gewacht wordt met naar de fabriek gaan, gaan de olijven fermenteren. Er ontstaan dan bacteriën, schimmels of gisten die het product aantasten, waardoor de smaak verandert.

 • SORTEREN

  iliada_oogst_4Filteren

  In de fabriek worden de olijven gesorteerd, gewassen en gecentrifugeerd om de olie eruit te persen. Voor 1 liter olijfolie is wel vijf kilo olijven nodig. Tijdens het ‘persen’ komen olie en water vrij. Dit wordt van elkaar gescheiden.

 • FILTEREN

  iliada_oogst_4Filteren

  Hierna wordt de olie gefilterd.

 • BOTTELEN

  iliada_oogst_6Bottelen

  Deze eerste koude persing wordt gebotteld (< 27⁰ C) en is de Extra Vierge olijfolie van Iliada. Bij Iliada olijfolie wordt geen tweede persing gebotteld. Dit wil zeggen dat de overgebleven pulp niet wordt verhit en aangevuld met Extra Vierge, om zo een geraffineerde olijfolie te krijgen. Er is slechts één kwaliteit Iliada: een zo puur mogelijke, Extra Vierge olijfolie, afkomstig van de eerste persing