Wecken vond ik echt iets van vroeger wat je oma deed en leek mij erg ingewikkeld. Eten inmaken voor in barre tijden als er even geen voedsel meer is. Maar toen ik het eenmaal zelf had gedaan, bleek het veel simpeler dan ik dacht en is de smaak van de paprika’s na een tijdje in de Iliada olijfolie verrassend bijzonder. Lekker door de pasta, risotto, op een sandwich of door de tomatensoep. Probeer het eens zelf en ontdek dat wecken best hip kan zijn.

Ingrediënten
  • 4 Sweet Palermo puntpaprika’s

  • 3 laurierblaadjes of takjes tijm

  • Iliada Extra Vierge olijfolie

Bereiding

Leg de hele paprika’s zonder olie of iets anders op een vel bakpapier in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Gril de paprika’s in iets meer dan een half uur tot ze gedeeltelijk zwart zijn. Draai ze halverwege even om. Als ze klaar zijn, is het vel rimpelig en donker.

Leg de paprika’s vervolgens in een afsluitbare kom en laat ze ongeveer een half uur afkoelen. Belangrijk is dat de kom wordt afgesloten, want dan laat het vel later makkelijk los.

Steriliseer ondertussen met gekookt water een glazen pot. Let op: verwarm de pot eerst voor met lauw water, omdat het glas kan breken als je in één keer het gekookte water er in giet.

Verwijder met je handen het vel, de steel en de zaadjes. Was de paprika niet om de zaadjes te verwijderen, want dan spoel je de smaak weg.

Snijd de paprika in reepjes en doe ze in de glazen pot. Vul daarna aan met Iliada olijfolie.

Voor extra smaak en een mooi gezicht kun je blaadjes laurier of takjes tijm toevoegen.

Lekker door de pasta, risotto, op een sandwich of door de tomatensoep!

Doordacht
Dimitris Letas is eigenaar van Ambrosia en importeur van Iliada olijfolie. Griek in hart en nieren. Geboren in Thessaloniki en getogen de Kalamatastreek in Griekenland, waar zijn familie een olijfboomgaard had voor eigen gebruik. Op zijn reizen door culinair Griekenland komt hij altijd wel iets tegen waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Bekijk alle blogposts van Dimitris Letas