KALAMATA

STREEK

Kalamata is de hoofdstad van de provincie Messinia (Messenië). Uit deze zeer vruchtbare streek, waar vele langdurige oorlogen om gestreden zijn, stamt de gelijknamige bekende zwarte Kalamata tafelolijf. De stad Kalamata heeft een olijfboom als monument. De boom is minstens 1700 jaar oud en heeft een stamomtrek van wel 9 meter.

Kalamata wordt omgeven door bergachtig gebied. Als je je via de slingerwegen door deze bergen richting Kalamata begeeft, zie je overal om je heen de olijfbomen terrasgewijs op de berghellingen staan. Sommige bomen zijn meer dan duizend jaar oud. Dat maakt de olijven, de olie en daarmee Iliada, authentiek. De olijfbomen zijn onderhevig aan de wind die vanaf de zee het land inblaast, het zoute water van de zee. Ze moeten de mediterraanse, droge zomers doorstaan, inclusief hittegolven. En de natte, milde winters. Maar de bomen zijn sterk en kwaliteit van de olijven is ongeëvenaard.

KORONEIKI-OLIJF

Iliada olijfolie wordt gemaakt van zongerijpte, met de hand geplukte Koroneiki olijven, afkomstig van de olijfgaarden rondom Kalamata in Griekenland. Het klimaat en de grond waarin de olijfboom geworteld is, zijn van grote invloed op de smaak van de olijf(olie). De Koroneiki olijf, ook wel ‘koning der olijven’ genoemd, gedijt het best in de grond van de streek Kalamata. Voor onze Iliada olijfolie gebruiken we daarom uitsluitend Koroneiki olijven uit de Kalamatastreek.

HERKOMST

Iliada olijfolie wordt geproduceerd onder het B.O.B. keurmerk (Beschermde Oorsprongsbenaming). Dit keurmerk is ingesteld door de EU en geeft u de garantie dat Iliada altijd op Kalamata, volgens nauwkeurig vastgelegde methoden worden verbouwd, geoogst en geproduceerd, uit de Koroneiki olijf. U herkent dit keurmerk aan het zegel hiernaast, in combinatie met de tekst ‘Kalamata B.O.B.’ op de verpakking. Bij Iliada weet u zo altijd waar uw olijfolie vandaan komt.