Een worteltaart maken leek mij meer een klus voor de echte bakfanaten. Als ik voorheen las hoeveel ingrediënten er in deze taart gingen en daarna de beschrijving doornam, haakte ik al af. Totdat ik dit recept uitprobeerde. Het taartdeeg had ik al eens eerder in een aangepaste samenstelling voor muffins gebruikt. Met het toevoegen van de wortel en nog wat andere details viel het me uiteindelijk reuze mee om deze feestelijke taart te maken en is dit recept tot een van mijn favorieten geworden. Ook geschikt voor mensen die glutenvrij willen eten.

Ingrediënten
  • 200 gram geraspte (biologische) wortel en een kleine wortel voor de garnering

  • 185 gram speltmeel of een mix van amandelmeel, boekweitmeel en meel van havermout

  • 1 zakje vanillesuiker of merg van 1 vanillestokje

  • 2 tl kaneelpoeder

  • 1 tl gemberpoeder

  • 200 gram (biologische) kwark

  • rasp van 1 biologisch citroen

  • 100 gram roomkaas

  • 125 ml Iliada organic Extra Vierge olijfolie

  • 100 gram in kleine stukjes gesneden ongezwavelde abrikozen

  • 100 gram walnoten, grof gehakt

  • 2,5 tl (wijnsteen)bakpoeder

  • 2 bananen, fijn geprakt

  • 50 gram kokossuiker

  • 3 eieren

  • 2 el honing

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180ºC. Klop met de mixer de eieren en kokossuiker in 5 minuten lichtbruin en schuimig totdat het volume verdubbeld is. Klop er daarna snel de Iliada olijfolie door.

Zeef het meel en bakpoeder boven de kom en schep het met samen met het merg van het vanillestokje snel en luchtig door het eimengsel. Schep de kaneel, de gember, een snuf zeezout, de geprakte bananen, de wortelrasp, de stukjes walnoot en de abrikozen erdoor en doe het beslag in een ronde bakvorm. Om de taart een beetje hoog te krijgen, gebruikte ik een bakvorm van 19 cm doorsnede.

Bak de taart in het midden van de oven in 45 minuten gaar. Laat daarna de taart volledig afkoelen.

Voor de topping:

Meng de kwark samen met de roomkaas en de honing tot een gladde massa. Roer de schil van de citroen er door heen.

Snijd de taart voorzichtig in twee helften. Smeer de helft van de topping op de onderste taarthelft en plaats de bovenste helft weer terug. Bestrijk de andere helft van de topping bovenop de taart.

Maak wortelsliertjes met een juliennesnijder en versier daarmee de taart.

Enjoy!

Dimitris Letas
Dimitris Letas is eigenaar van Ambrosia en importeur van Iliada olijfolie. Griek in hart en nieren. Geboren in Thessaloniki en getogen de Kalamatastreek in Griekenland, waar zijn familie een olijfboomgaard had voor eigen gebruik. Op zijn reizen door culinair Griekenland komt hij altijd wel iets tegen waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Bekijk alle blogposts van Dimitris Letas